Visueel adverteren met Instagram en Pinterest

door Joost | Geupdate op:  15/06/2018

Klaar om je website naar het volgende niveau te tillen?

Tips & acties voor jou als website eigenaar, alles van blogposts tot tools & video uitleg, wat denk je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn verschillende vormen van visueel adverteren om je merk onder de aandacht te brengen. Instagram adverteren en Pinterest posts zijn op dit moment de kanalen waar je het grootste publiek kunt bereiken.

Ik zal ze hier beide met je doornemen.

Instagram, past het bij je klant?

In je onderzoek heb je gekeken naar de uitingen waar je publiek gevoelig voor is, maar ook naar de kanalen waar ze zitten. Instagram, past het bij je klant?

Veel bedrijven zullen in ieder geval een deel van hun publiek wel op Instagram hebben zitten. De vraag is dan, hoe bereik je ze? Het eerste is het hebben van goede visuals, want Instagram is een visueel kanaal.

Hier is hoe je een Instagram ad maakt:

We maken zelf altijd goede visuals met Canva.com, een tool waar je gemakkelijk visuele ondersteuning kunt maken voor verschillende advertentie-vormen en presentaties.

Als images gebruiken we dan de productfoto’s van onze klanten, of voor een meer op emoties gerichte campagne bijvoorbeeld de gratis foto’s van Unsplash.com.

Dan blijft er nog over om ook hier de juiste targeting te regelen, en ik heb de perfecte uitleg voor je samengesteld:

Een enorm kanaal met veel potentie, en eentje die veel bedrijven nog laten liggen.

Misschien wil je ook eens kijken naar adverteren op Instagram. De meeste webwinkels vinden dat hun vermogen om bepaalde producten te verkopen vooral afhankelijk is van hoe goed de visuals van het product eruit zien.

Als gevolg hiervan wordt er hard gewerkt aan het maken van hoogwaardige foto’s die het item er goed uit laten zien.

Als je foto’s van hoge kwaliteit hebt, is de kans groot dat je product goed presteert op Instagram, een sociaal netwerkplatform dat erg veel afbeeldingen bevat.

Daarnaast is het maken van video’s een essentieel onderdeel van je marketing strategie als je deze succesvol wilt maken.

Je kunt ook profiteren van de targetingfuncties die Facebook biedt, zodat jouw overtuigende beelden aan de juiste mensen worden getoond.

Happily Unmarried heeft de maandelijkse omzet met 12X weten te verhogen door op Instagram te adverteren.

happily unmaried instagram voorbeeld

Dankzij visuele informatie die het product duidelijk en op een manier weergeeft die bij hun doelgroep van 18-35-jarige mannen past, heeft het bedrijf een advertentiecampagne op Instagram ontwikkeld die veel betrokkenheid met zich meebrengt.

Hier is nog een voorbeeld, van een bedrijf met de naam T.M Lewin.

instagram advertentie voorbeeld

Het merk is meer dan 100 jaar oud, maar dat weerhield hen er niet van om succes te behalen met het moderne sociale platform.

Nogmaals, dankzij duidelijke beelden die resoneerden met de doelgroep, vond T.M Lewin succes met Instagram.

Dankzij Instagram Ads slaagden ze er zelfs in om hun kosten per acquisitie met 9 keer te verlagen.

Ze maakten ook gebruik van een functie, bekend als carrouseladvertenties, waarmee ze verschillende afbeeldingen in één advertentie konden presenteren.

Bij Instagram is een sterke advertentietargeting de sleutel tot het behalen van succes met je campagnes. Je wilt dat de juiste mensen je ads zien, zonder dat je betaalt voor irrelevante views.

Met meer dan 1 miljard dagelijkse actieve Instagram-gebruikers is het absoluut essentieel dat je alleen diegenen target die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw product.

Hoe werkt Instagram-advertentietargeting?

Omdat Instagram-advertenties op dezelfde manier worden beheerd als Facebook-advertenties, werkt hun targeting op doelgroepen op exact dezelfde manier. Wanneer je dus al audiences in Facebook hebt aangemaakt kunt je deze gemakkelijk meenemen naar je Instragam ads!

Om je Instagram-doelgroepen te maken en te beheren, moet u de Facebook Business Manager gebruiken.

Ga gewoon naar Business Manager en selecteer ‘Doelgroepen’ door op het menu rechtsboven te klikken.

facebook business manager

Op de pagina Doelgroepen kun je al je opgeslagen Facebook-doelgroepen zien (dus ook je retargeting en lookalike audiences) en nieuwe doelgroepen maken. Als je het brede scala aan targetingopties van Instagram-advertenties wilt begrijpen duiken we hier eerst in de basics.

Facebook- en Instagram-advertenties hebben vier soorten publiek:

 1. Opgeslagen doelgroepen
 2. Aangepaste doelgroepen
 3. Lookalike Audiences
 4. Op waarde gebaseerde lookalike doelgroepen

Als je net begint met adverteren op Instagram, moet je beginnen met het maken van een Saved Audience.

Opgeslagen doelgroepen zijn de doelgroepen die u kunt definiëren door de interesses van mensen te kiezen: locatie, leeftijd, geslacht, gebruikte apparaten, inkomensniveau, enzovoort.

Je kunt Opgeslagen doelgroepen maken, zowel in de instellingsfase van de Instagram-campagne of in het gedeelte Doelgroepen van de bedrijfsmanager.

Hier volgt een kort overzicht van de opgeslagen doelgroepparameters die je kunt bewerken:

 • Locaties
 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Talen
 • Interesses
 • Gedragingen
 • Demografie
 • Verbindingen met pagina’s

custom audiences met instagram

Locatie is natuurlijk essentieel wanneer je alleen maar in Nederland verkoopt. Maar pas echt interessant wordt het wanneer je ook gebruik maakt van de andere targeting opties.

Op interesses gebaseerde targeting

Interesses zijn een van de beste (en eenvoudigste) doelgroepen voor het gericht targeten op Instagram, omdat ze je kunnen richten op mensen die specifiek geïnteresseerd zijn in onderwerpen en merken die met jouw product te maken hebben.

Je kunt bijvoorbeeld mensen targeten die geïnteresseerd zijn in jouw concurrenten of in tijdschriften en blogs over je branche.

Om nieuwe interesses te vinden en te selecteren, kun je een paar woorden typen of bladeren door de vooraf gedefinieerde menu’s van Facebook.

interessegebieden

De interesses van mensen zijn gebaseerd op interesses en interesses van Facebook-gebruikers, apps die ze gebruiken, pagina’s die ze leuk vinden en meer.

Voeg verschillende interesses toe om je Instagram-publiek te verbreden.

De groei van TreadBands is vooral gebeurd door mond-tot-mondreclame met social media, met name Instagram, om hun poentiële klanten te bereiken.

In plaats van traditionele methoden om ons product op de markt te brengen, zoals SEO, bijvoorbeeld, hebben we verschillende evenementen afgestruind om onze potentiële klanten te spreken en hen voor te lichten over het product.

Vanaf hier begonnen mensen het product te kopen, vertelden ze hun vrienden en zochten ze online naar meer informatie.

We zetten onze inspanningen in sociale media om het verhaal te vertellen door middel van foto’s en een merk rond het idee van avontuur te creëren, omdat je een TreadBand letterlijk overal kunt dragen.

instagram succesverhalen

Dat kleine verschil en de tijd die we namen om mensen te bereiken, hielpen ons zo te groeien!

Wat kost Instagram adverteren?

Instagram, je krijgt eruit wat je erin stopt. De kosten zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van je doelen en hoeveel je uit wilt geven.

De kosten van Instagram zijn in vergelijking met andere advertentiekanalen iets hoger, maar de engagement is ook een stuk hoger en je bereikt een gerichte doelgroep. De kosten die je betaalt zijn per duizend weergaven (CPM) of per klik naar je webshop (CPC).  Gelukkig kun je een maximaal bod instellen om te zorgen dat je nooit meer betaalt dan je had verwacht. Je bereik zal dan echter ook beperkt zijn. Instagram zelf zegt dat de kosten per duizend weergaven tussen de € 1,26 en € 6,30 liggen en een naar je website tussen de € 0,10 en € 2,00.

Instagram is zeker een interessant social media kanaal om een specifieke doelgroep te bereiken, zolang je de boodschap maar persoonlijk brengt en aansluit op de wensen en verwachtingen van de gebruiker.

Een ander advertentie kanaal waar je veel gebruik van kunt maken als webshop eigenaar is Facebook. We hebben op dit moment een onderdeel van onze Masterclass gratis opengesteld: De Facebook adverteren voor Webshops.

Haal het maximale uit Facebook: persoonlijke advertenties die je klant raken, op het júiste moment

[shortcode_button type=”business” align=”center” target=”_blank” link=”https://decisiontree.teachable.com/p/facebook-adverteren-voor-webshops” color=”#3cc7c6″ bg_color_hover=”#ffffff” icon=”none” font_color=”#ffffff” font_color_hover=”#3cc7c6″]Schrijf je gratis in[/shortcode_button]

Pinterest voor webshops met mooie images

Ik vind Pinterest altijd een geweldige manier om mijn interesses te bewaren. Ik keek bijvoorbeeld voor kleur, vloer en behang ideeën naar verschillende pins van lofts en omgebouwde fabriekshallen (ja, ik houd van de industriële look). Zo ben ik bijvoorbeeld op het idee gekomen om koperen buizen te gebruiken om mijn pannen aan op te hangen!

En niet alleen ik, maar heel veel mensen gebruiken het op die manier. Pin leuke images die je tegenkomt en haal er inspiratie uit. Zijn jouw producten geschikt om te gebruiken als inspiratie? Heb jij mooie images die mensen zouden willen bewaren? Het is in ieder geval een geweldige manier om onder de aandacht te komen van potentiële kopers. Én helemaal gratis!

Net als bij Instagram is het bij Pinterest ook essentieel om een aantal zaken op orde te hebben om hier te kunnen slagen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe stevig is mijn productfotografie? Hoe geven we onze producten weer en helpen ze om details te communiceren?
 • Is hun site geoptimaliseerd voor mobiel?
 • Hoe lang duurt het voordat ze reageren op e-mail, livechat en contactformulierinzendingen?

Ook hier zal je publiek geïnteresseerd zijn in het delen en shoppen vanuit images, en met name vanuit mobiel of tablet. Het is dus belangrijk om ten eerste de mobiele ervaring op orde te hebben.

Zonder een responsive of mobile first site, zonder fotografie, maar ook zonder een snelle en efficiënte klantenservice maakt je het converteren van mensen op hun mobiel nog lastiger dan het al is, en gaat je marketing budget wellicht wel in rook op.

Maar heb je deze zaken op orde dan kunnen hier grote kansen liggen voor het merk met de juiste visuals.

Pinterest voor webshops met mooie images

Adverteren is tot op heden nog niet mogelijk in Nederland, maar dat betekent niet dat je niet kunt investeren in je social presence op dit image sharing platform.

Op Pinterest kun je effectief je bedrijf promoten en een uniek gemotiveerd publiek bereiken. Een aantal simpele tips helpt je dit publiek op de juiste manier aan te spreken.

Gebruik mooie visuals

Pinterest is een visueel platform, dus je wilt afbeeldingen gebruiken die opvallen en iets zeggen over wat je te bieden heeft. Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit met hoge resolutie. Lifestyle-afbeeldingen zijn vaak effectiever om de aandacht te trekken dan gewone productfoto’s.

Gebruik het dus om het verhaal achter het product te vertellen. Waarbij gebruik je het product in het dagelijks leven. Of misschien ongewone situaties waarbij je product ook om de hoek komt kijken. Doe je dit met humor of weet je de juiste emoties te raken? Dan heb je succes in handen!

Geef gedetailleerde beschrijvingen

Wanneer iemand op een Pin-close-up klikt, wordt ook je beschrijving weergegeven. Een goede beschrijving kan helpen je boodschap over het product over te brengen, én een call to action meegeven.  Welke actie wil je dat iemand onderneemt wanneer hij je Pin ziet en super geïnteresserd is in het product?

Vergeet ook niet om een link op te nemen naar je productpagina of naar een gerelateerd blog-artikel op je website. Als ze niet naar je toe kunnen klikken kun je ze ook nooit converteren!

Gebruik een verticale beeldverhouding

Net als bij Instagram zullen de meeste gebruikers op hun mobiel lekker images afscannen. MAar zelfs op desktop is een verticale beeldverhouding van belang.

Pins zijn gerangschikt in kolommen, dus verticale pinnen nemen meer ruimte in beslag en hebben de neiging om meer op te vallen. Maar maak je pins niet te lang of ze worden afgesneden. De ideale beeldverhouding voor een pin is 2: 3 (600px breed bij 900px hoog).

Dit is een introductie in het adverteren met Instagram en Pinterest. Bekijk voor een introductie in onze Webshop Marketing Masterclass ook een naar de module die we gratis ter beschikking hebben gesteld: Facebook Adverteren voor Webshops!

Facebook ad honden

Joost Nusselder, de oprichter van Decision Tree is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools en tactieken. Sinds 2010 werkt hij al aan diverse websites in vele niches. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor een succesvolle site.