Even in het kort, wat is een infographic nu eigenlijk? Het is een grafische visuele weergave van informatie, data of gewoonweg kennis met als doel om complexe informatie snel en doeltreffend inzichtelijk te maken. Met andere woorden dus: het verzamelen van gegevens en het ordenen ervan om het vervolgens om te toveren in een gemakkelijk te begrijpen visual, zoals bijvoorbeeld een verzameling plaatjes met grafiek of kaart en minimale tekst. Het is één beeld wat helemaal aansluit bij de stijl van jouw bedrijf.
Het grote voordeel is het kunnen combineren van je verhaal met de data, feiten en kennis om zo de lezer aan de hand mee te nemen. Deze vorm van kennisoverdracht is ook uitermate geschikt voor een humoristische insteek. Een manier van vertellen in marketing die tot erg veel positief resultaat en brand loyalty leidt.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Mensen scannen een plaatje 60.000 maal sneller dan tekst en dat helpt om snel informatie te bieden. En meer dan 90% van de informatie die we dagelijks kunnen onthouden komt voort uit beelden, slechts 10% uit tekst.
Dagelijks worden er ontelbaar veel artikelen en berichten aangemaakt in de wereld. Nou, eigenlijk niet ontelbaar want er is onderzoek naar gedaan (https://www.jeffbullas.com/2012/03/07/9-awesome-reasons-to-use-infographics-in-your-content-marketing/). Dat zijn er wel 1,5 biljoen berichten of pieces of content per dag wereldwijd. Daarnaast nog eens 140 miljoen tweets en 2 miljoen geüploade videos. Een infographic helpt je de aandacht te grijpen en zorgt ervoor dat mensen verder willen lezen.
Ze zijn gemaakt om relevante informatie over jouw bedrijf te vermelden om zo ook je producten of diensten onder de aandacht te brengen. Zo kun je hem helemaal in jouw huisstijl maken en je logo tonen, tezamen met bedrijfsinformatie zoals website adres, email of andere (sociale) kanalen en contact informatie.
Prachtig in te zetten als marketing materiaal! Het wordt namelijk steeds moeilijker om eruit te springen in deze zee van berichten waar wij allemaal dagelijks mee te maken krijgen. Op social media, waar veel plaatjes worden gedeeld, kun je met infographics zorgen dat je onder de aandacht komt. De kanalen die zich hier in Nederland het beste voor lenen zijn Pinterest en LinkedIn. Sociale kanalen waar ook wordt gezocht naar plaatjes, inspiratie en zakelijke kennis.
Een post met een image wordt 37% meer gedeeld dan een post met alleen tekst (https://heidicohen.com/5-facts-prove-visual-content-is-a-guaranteed-winner/) zegt onderzoeker Heidi Cohen van Hubspot, een social media post met een infographic krijgt zelfs drie keer zoveel shares. En content met een infographic krijgt gemiddeld 12% meer verkeer en 60% van de bezoekers heeft ook nog eens meer kans om contact met je op te nemen wanneer ze images zien over jouw bedrijf.
Het hebben van een infographic is dus ook nog eens goed voor je sociale vindbaarheid én je ranking in Google. Meer social signals betekent voor Google dat je site populair is en er over je wordt gepraat. Daarnaast kun je doordat je meer wordt gedeeld op social media ook veel sneller daadwerkelijke links verkrijgen op blogs en autoritaire sites.
Zorg er voor dat je het delen van je content zo gemakkelijk mogelijk maakt. Maak share buttons op je site en kies bijvoorbeeld ook voor de Pinterest share mogelijkheid wanneer een bezoeker met zijn muis over jouw image heen gaat.
Je kunt het mensen zelfs nog een stuk gemakkelijker maken door een embed code op je site te plaatsen zodat mensen gemakkelijk jouw infographic kunnen delen. Dan zorgt het gebruik van jouw image automatisch voor een backlink naar jouw pagina en dus voor een hogere Google ranking.
Eigenlijk heel gemakkelijk. Siege media heeft een code generator waarmee je gemakkelijk een embed code voor je bezoekers kunt maken.
Hier kun je de infographic embed generator vinden.
Op deze manier krijg je gelijk credits voor jouw infographic en is het gelijk goed voor backlinks naar jouw site wat weer goed is voor je Google ranking!
Het zorgt dus voor meer vindbaarheid op zowel social media als in de zoekmachines, en ook nog eens voor een grotere interactie met je bezoekers. Daarnaast verhoogt het je conversie aangezien zeker 67% van klanten een duidelijke image heel erg belangrijk vindt. Belangrijker zelfs nog dan welke vorm van tekst dan ook, waaronder product beschrijvingen en zelfs klantbeoordelingen.
Verder laat een goede infographic zien dat je zelf ook een autoriteit bent op het onderwerp. Je toont aan dat jij de materie zó goed beheerst dat je op een overzichtelijke manier alle facetten van het onderwerp uiteen kunt zetten. In je begeleidende tekst kun je vervolgens verder de diepte in. Met jouw image kan zelfs een leek de basisprincipes van de materie begrijpen, zelfs als hij alle onderliggende feiten misschien niet direct snapt. Dat is wat een goede infographic designer voor elkaar kan krijgen.