Beste podcast software: Top 7 programma’s beoordeeld

door Joost | Geupdate op:  16/07/2021

Klaar om je website naar het volgende niveau te tillen?

Tips & acties voor jou als website eigenaar, alles van blogposts tot tools & video uitleg, wat denk je ervan?

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Het luisteren naar podcasts wordt steeds populairder. Er ontstaan dan ook steeds meer platformen en apps waarmee je naar podcasts kan luisteren en/of deze zelf kan creëren.

In dit artikel zal ik je vertellen welke software jij het beste kunt gebruiken voor het creëren van je eigen podcasts zodat je een geheel eigen show kunt beginnen. Ook zal ik je wat meer vertellen over podcasts in het algemeen.

Wil jij graag een eigen podcast beginnen? Lees dan gauw verder!

Beste podcast software | Top 7 programma's beoordeeld

Op het moment heb je keuze uit een heleboel verschillende soorten podcast softwares. Maar welke is nu ’the best of the best’?

De overall beste podcast software is met stip Buzzsprout. Fantastisch aan deze podcast software is dat je een gratis abonnement krijgt die je eeuwig lang kunt gebruiken. Een eigen podcast maken was nog nooit zo eenvoudig! Mocht je meer mogelijkheden willen, dan betaal je slechts 12 dollar per maand. Het is de perfecte podcast software voor beginners, je kunt er miljoenen luisteraars mee bereiken en zelfs geld mee verdienen.

Sitesnelheid en core web vitals ver...
Sitesnelheid en core web vitals verbeteren met de gratis Ezoic Leap tool!

Heb jij juist een podcast software nodig waarmee je meerdere podcasts kan maken, of misschien eentje die vooral geschikt is voor de professional?

Dan zijn er nog andere geweldige opties die je in de tabel hieronder terug kunt vinden.

Best podcast software Afbeeldingen
Overall beste podcast software: Buzzsprout Buzzsprout podcast software

(lees meer)

Beste podcast software voor meerdere podcasts: Transistor Transistor podcast software

(lees meer)

Beste podcast software voor live: Spreaker Podcast software van spreaker

(lees meer)

Beste podcast software voor professionals: Adobe Audition Adobe Audition podcast software

(lees meer)

Beste podcast software voor beginners: Audacity Podcasten met de software van audacity

(lees meer)

Beste podcast software voor Mac: Logic Pro X Apple logic pro podcast software

(lees meer)

Beste podcast software voor Windows: Reaper Podcast software voor windows met reaper

(lees meer)

Wat is een podcast precies?

Een podcast is een on demand audio-uitzending die men kan beluisteren via een platform of applicatie. Podcasts vind je over allerlei verschillende onderwerpen, waaronder sport, psychologie, reizen, ondernemen en nog veel meer.

Je zou het kunnen beschouwen als een soort radioprogramma, maar zonder muziek (tenzij de podcast natuurlijk over muziek gaat) en niet via een radio zender.

Het werkt on demand zodat jij audio bestanden of recordings kunt beluisteren wanneer je maar wil.

Een podcast is een van de 11 vormen van linkwaardige content die ik aanraad voor meer inbound links!

Beste podcast software: mijn favorieten

Uit mijn onderzoek naar de beste podcast software, heb ik zeven fantastische opties gevonden. Laten we gaan kijken wat juist deze zo goed maakt.

Overall beste podcast software: Buzzsprout

Beste podcast software overall: Buzzsprout

Zoals ik in de inleiding ook al aangaf, heb je met Buzzsprout een gratis abonnement die je kan blijven gebruiken zolang je maar wil. Het is in feite een eeuwig gratis plan, en je hebt zelfs geen creditcard nodig om je aan te melden!

Met dit gratis pakket kun je twee uur audio per maand uploaden, maar de afleveringen worden slechts 90 dagen gehost; daarna worden al je afleveringen helaas verwijderd.

De betaalde pakketten van Buzzsprout beginnen echter al bij slechts 12 dollar per maand.

Buzzsprout is een geweldige manier om te beginnen met een podcast maken en het promoten ervan.

Het is ee tool voor mensen die een eigen podcast willen maken, hosten, volgen etc. vanaf een enkel platform. Je kunt je podcasts op een aantal van de meest populaire platforms delen, zoals Spotify, Apple Podcasts, Stitcher, Alexa, iHeartRadio, Soundcloud en nog veel meer.

Je podcast laten toevoegen aan al deze verschillende platforms is één van de eenvoudigste vormen van natuurlijke podcastmarketing om je podcast van de grond te krijgen en het stelt je in staat om miljoenen potentiële luisteraars te bereiken.

Ook is het altijd verstandig om je podcasts te delen via sociale media. Je kunt zelfs gemakkelijk geld verdienen met je afleveringen.

Buzzsprout podcast software

De audiospeler van Buzzsprout maakt het ook mogelijk om podcasts op twee keer de snelheid te beluisteren. Op die manier kunt je meer inhoud beluisteren in minder tijd.

Wie houdt er nu niet van efficiënt te werk gaan en tijd besparen?

Verder zijn ook de podcast statistieken gemakkelijk te begrijpen. Je kunt dankzij de ‘Magic Mastering’ je audiokwaliteit aanpassen naar wens, een beetje net zoals Instagram-filters dat doen voor foto’s.

Dankzij de zeer praktische dashboards kun je meer tijd besteden aan het creëren van de content van je podcast en editing, en je minder bezighouden met zaken zoals uploaden. Het is een uiterst intuïtief programma met handige features.

Start je gratis trial hier

Buzzsprout vs Audacity

Een andere prima podcast software voor beginners is Audacity, waarover ik verderop meer zal vertellen.

Ben je echter geen beginner en daarom op zoek naar een professionelere podcast software, of iets met meer geavanceerde functies? Dan zou je Audition kunnen overwegen, of in het geval je een Mac hebt, Logic Pro X.

Over deze softwares en bijbehorende features lees je verderop in het artikel meer.

Beste podcast software voor meerdere podcasts: Transistor

Beste podcast software voor meerdere podcasts: Transistor

Transistor is een van de nieuwere podcast hosting en analytics platforms en heeft een geweldig team achter zich. Ze richten zich op merken en mensen die podcasting serieus nemen.

Met deze software kun je zoveel verschillende shows hosten als je wilt, teamleden toevoegen en beheren (producers, editors, enz.), geweldige podcast statistieken krijgen, een uitstekende podcast site hebben, en nog veel meer.

Omdat je meerdere shows host, kun je zowel privé als openbare podcasts maken onder dezelfde account zonder te betalen voor een nieuw hostingplan.

De prijs begint bij $ 19/maand voor 10.000 downloads per maand, wat genoeg is voor de meeste mensen. Als je meer nodig hebt dan dat, hebben ze ook andere pakketten met meer downloads en teamleden.

De nadelen van deze software is dat je beperkte maandelijkse downloads hebt en er geen gratis plan bestaat. Echter heb je wel de mogelijkheid om alle features te testen met de 14-daagse proefversie (waarbij je wel je kaartnummer moet invoeren).

Een belangrijk voordeel van het gebruik van Transistor ten opzichte van concurrenten is waarschijnlijk de mogelijkheid om onbeperkte podcasts te hosten met één account.

Als je meerdere shows onder je naam hebt, is het makkelijker om ze allemaal op één plaats te bewaren – wat verklaart waarom bedrijven graag Transistor gebruiken.

Ben je echter van plan om slechts één show te hosten of betaal je liever niet voor podcast software, ga dan voor bijvoorbeeld Buzzsprout of Audacity. Deze zijn daarnaast perfect voor de beginnende podcaster.

Meld je hier aan

Beste podcast software voor live: Spreaker

Beste podcast software voor live: Spreaker

Spreaker bestaat sinds 2010 en heeft een handvol unieke features voor podcasters. Een opvallende functie is dat ze een Live Podcasting optie hebben.

Je kunt jouw publiek met je laten communiceren via de chatbox en er zijn andere integratiemogelijkheden.

Ze hebben zowel een desktop app (voor Windows en Mac) en een mobiele app (voor iPhone en Android) voor opname, live streaming, het bekijken van statistieken en nog veel meer.

Features variëren afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Met Spreaker kun je luisteren naar een bibliotheek vol met podcasts of interviews van over de hele wereld.

Er is een gratis plan om dingen uit te testen, maar de $ 20/maand Broadcaster optie is de ‘sweet spot’.

Met het gratis plan kun je tot 5 uur audio uploaden, live podcasts kunnen tot 15 minuten lang zijn en je kunt helaas geen geld verdienen met je podcasts.

Weet dat de statistieken beperkt zijn, en je het duurdere pakket nodig hebt om toegang te krijgen tot zaken zoals volgers trend, publiek, geolocatie, likes op afleveringen en publiek demografie.

Met een focus op live-uitzendingen en chat, zul je je in een mum van tijd een echte radio presentator voelen!

Begin hier met podcasten op Spreaker

Beste podcast software voor professionals: Adobe Audition

Beste podcast software voor professionals: Adobe Audition

Adobe Audition is mijn favoriete keuze voor professionele podcasters omdat het gebruikers volledige flexibiliteit en controle geeft over hun podcast projecten.

Het heeft alle geavanceerde features die een ervaren podcaster nodig heeft om een podcast met een professionele uitstraling te maken en te verspreiden onder zijn publiek.

De eventuele nadelen van deze software is dat het tijd vereist om het te leren en te begrijpen, het voor sommigen misschien duur is en niet erg geschikt is voor beginners en gemiddelde gebruikers.

Ben je een beginner en wil je een podcast maken, dan kun je dus beter gaan voor Buzzsprout of Audacity.

Hoewel beginners en gemiddelde gebruikers de software kunnen gebruiken, zouden ze niet veel geavanceerde functies kunnen benutten, dus het zou niet de moeite waard zijn om het prijskaartje te betalen.

Adobe heeft veel online tutorials en lessen om niet-pro’s te helpen Adobe Audition te leren, maar het zou nog steeds veel tijd vergen voor beginners en gemiddelde gebruikers om het onder de knie te krijgen.

Adobe Audition begon als Cool Edit Pro, maar werd in 2003 door Adobe overgenomen. Het maakt deel uit van de Creative Cloud-suite, dus als je al een abonnement hebt op de volledige ‘suite’, heb je toegang.

Je kunt het ook afzonderlijk krijgen voor $ 20/maand. Adobe Audition is ontworpen voor podcastproductie en – edit en heeft speciaal daarvoor geavanceerde tools. Er zijn een aantal mogelijkheden voor ruisonderdrukking, geavanceerde compressie en EQ, en nog veel meer.

Een functie die ik geweldig vind is batch processing, waarbij je verschillende effecten kunt toepassen op een bestand, deze kan opslaan en dan dezelfde effecten kan toepassen op een “batch” van andere bestanden.

Dit bespaart heel veel tijd en een aflevering is dan ook zo in elkaar gezet.

Bekijk de abonnementen hier

Adobe Audition vs Spreaker

Als we deze software vergelijken met Spreaker, die dezelfde prijs heeft, kunnen we het volgende concluderen: als je een professionele podcaster bent en op zoek bent naar software met geavanceerde features, dan kun je het beste voor Adobe Audition gaan.

Ben jij vooral van plan om live podcasts te doen en wil je zelf graag kunnen luisteren naar veel podcast en interviews, dan is Spreaker een betere optie.

Beste podcast software voor beginners: Audacity

Beste podcast software voor beginners: Audacity

Audacity wordt al jaren gebruikt door podcasters en is nog steeds een van de beste gratis software voor podcasts.

Behalve dat de software gratis is, zijn voordelen dat het compatibel is met alle besturingssystemen, de meeste audiobestandsformaten ondersteunt en alle basiseigenschappen heeft om podcasts te maken.

De nadelen zijn dat je niet rechtstreeks kan uploaden naar een podcast hosting platform, de verouderde interface, je geen geavanceerde editing functies hebt en ook geen mobiele app.

Hoewel de interface er misschien wat verouderd uitziet, beschikt deze software over alle basisfuncties die een podcaster nodig heeft om een opname te maken en te bewerken, waardoor het de beste gratis podcast software is.

Het is compatibel met Windows, Linux en Mac, en het wordt voortdurend bijgewerkt zodat gebruikers ten volle kunnen genieten van de voordelen van de software en kunnen werken met de nieuwste versies van deze besturingssystemen.

Op het eerste gezicht kan de software verwarrend lijken voor beginnende podcasters, maar aangezien het een gratis, open-source digitaal audio werkstation is, is het de beste optie voor diegenen die binnen een budget willen blijven.

Hoewel het niet specifiek voor podcasters werd ontworpen, en het niet alle toeters en bellen heeft van sommige andere programma’s op deze lijst, compenseert het dit door gebruikers alle functies te geven die nodig zijn om elk type podcast efficiënt te maken.

Gebruikers die minimale ervaring hebben met audio bewerking kunnen audio recordings maken met een microfoon en mixer of audio bestanden digitaliseren van elk ander mediatype en ze omzetten in 16-bit, 24-bit of 32-bit audio recordings.

Ze kunnen echter geen podcasts rechtstreeks uploaden van de software naar een podcast hosting platform.

De software heeft ook geen officiële app in de App Store of Google Play, maar kan wel worden gedownload op elk apparaat met elk type besturingssysteem.

Als je een complete beginner bent zonder eerdere audio ervaring en je wilt je eerste podcast maken, dan raad ik je altijd aan om deze software te proberen.

Het is gratis, en hoewel het lang niet zo krachtig en flexibel is als bijvoorbeeld Adobe Audition, kan je er toch heel wat mee doen. Buzzsprout, zoals hierboven eerder aangegeven, is ook nog een prima optie voor een beginner.

Maar als je je spel wil verbeteren, je workflow wil stroomlijnen, en de kwaliteit van je podcast en interviews echt wil verbeteren, dan zou ik je aanraden om bijvoorbeeld Audition te proberen!

Check de mogelijkheden hier

Beste podcast software voor Mac: Logic Pro X

Beste podcast software voor Mac: Logic Pro X

Aangezien Logic Pro X is gemaakt door Apple voor Apple, is het de beste podcast software voor alle Mac-gebruikers die professionele podcasts willen maken.

De nadelen zijn dat de software meer gericht is op muziekproductie dan op podcastproductie, het alleen compatibel is met Mac-apparaten en dat het macOS versie 10.13.6 of hoger vereist.

Omdat Logic Pro X vooral gericht is op muziekproductie, beschouwen velen het als overkill voor podcasters. Toch kunnen Mac-gebruikers die hun weg weten op een mengpaneel geen betere podcast software vinden dan Logic Pro X’s krachtige functies om professionele podcasts te maken.

Logic Pro X kan je kopen voor een eenmalige kostprijs van $ 200, wat een eerlijke prijs is voor de geavanceerde bewerkingsfuncties waarmee het geleverd wordt.

Hoewel het alle basisfuncties voor audiobewerking bevat, kunnen alleen gevorderde audio-ingenieurs de software ten volle gebruiken, dus het wordt aanbevolen voor mensen die al ervaring hebben met podcasts.

Logic Pro X werkt naadloos samen met GarageBand, wat betekent dat de bestanden die met Logic Pro X zijn gemaakt en bewerkt, ook in GarageBand kunnen worden geopend.

Bovendien kunnen gebruikers met de Logic Remote-app onderweg audio bestanden opnemen en bewerken met hun iPhone of iPad.

Volgens de recensies in de App Store staat Logic Remote momenteel op 3,4 sterren met meer dan 500 beoordelingen.

Een andere prima podcast software voor de professional, zoals hierboven besproken, is Adobe Audition. Het verschil tussen deze en de Logic Pro X?

Logic Pro X is een software die meer gericht is op muziekproductie dan op podcastproductie. Daarnaast vergt de Logic Pro X een grotere investering (eenamlig 200 dollar versus 20/maand).

Verder is het prettig dat de Logix Pro X een app heeft, zodat de gebruiker ook onderweg met zijn audio of recording aan de slag kan. Beide hebben veel bewerkingsfuncties, die echter alleen echt kunnen worden gebruikt door de ervaren podcaster.

Bekijk Logic Pro hier

Heb je een Windows besturingssysteem, dan zou Reaper wellicht een betere keuze zijn voor creatie en editing van podcasts (lees verder hieronder).

Beste podcast software voor Windows: Reaper

Beste podcast software voor Windows: Reaper

Hoewel de meeste software programma’s compatibel zijn met Windows, is Reaper de beste in deze categorie vanwege de robuuste functies die tegen een betaalbare prijs worden geleverd.

Het is een lichtgewicht, goedkope en krachtige podcast software met een geweldige gebruikersinterface. Omdat het zo licht is, start en werkt het sneller dan de meeste software programma’s, met minimale problemen en crashes.

De voordelen zijn dat je veel waarde krijgt voor de prijs, de software start snel op en werkt snel, je kunt een gratis 30-dagen proefversie nemen en je kan werken vanaf een USB.

Nadelen zijn eventueel een gebrek aan online tutorials, een complexe plug-in integratie en er zit geen mobiele app bij. De reden waarom Reaper mijn top keuze is voor Windows is dat het gebruikers in staat stelt live te gaan met streaming platforms zoals Open Broadcaster Software (OBS).

Voor de rest is Reaper compatibel met zowel Mac als Windows-besturingssystemen en is het meer gericht op de creatieve podcasters dan op de tech-liefhebbers.

Na de proefperiode kost het $ 60 om te registreren voor een licentie met korting en $ 225 voor een commerciële licentie.

Gebruikers kunnen het snel leren gebruiken met een beetje onderzoek en experimenteren, en gezien alle functies waarmee het wordt geleverd, loont het om te investeren in de redelijke licentiekosten.

Met Reaper kunnen gebruikers files importeren, synthetiseren, componeren, samplen, bewerken etc. van elk audioproject, dus het is niet speciaal ontworpen voor podcasts.

Verder zijn er veel aanpassingsmogelijkheden, zodat elke gebruiker het uiterlijk van zijn interface kan personaliseren en het gebruik van Reaper voor hem comfortabeler kan maken.

Verder is er ook nog web based software, waarbij je alle editing in je browser doet.

Bekijk Reaper hier

Podcasting FAQ

Hoe neem je een podcast op?

Dit is geen rocket science, maar het vereist wel wat technische know-how en oefening om een boeiende podcast op te nemen en te creëren.

Het volgende stappenplan zal beginners helpen om een podcast op te nemen en te bewerken in Logic Pro X.

Houd er rekening mee dat we in dit geval een podcast opnemen met twee deelnemers. Vaak is het een interview waarbij de ene persoon de ander interviewt.

Beide deelnemers nemen de podcast op verschillende locaties op met hun respectievelijke microfoons. Na afloop van de podcast zal één van de deelnemers de recording doorsturen naar de ander om deze op te nemen in het uiteindelijke bestand van de podcast.

Zo ontstaat een aflevering.

Start je project

Open Logic Pro X en selecteer de “Multi-Track” optie. Je kunt hier komen door te klikken op File>New from Template. Het zal een leeg project weergeven waar je jouw audiobestanden kunt toevoegen.

Audiobestanden importeren

Importeer vervolgens audiobestanden, inclusief de stemmen van beide podcasters en die van een gecombineerd gesprek of interview.

Label deze sporen volgens de namen van de sprekers. Maak je nu vooral geen zorgen over de positie van de tracks. Zorg ervoor dat je het project opslaat nadat je de audio hebt geïmporteerd.

Synchronisatie

Een veel voorkomend probleem voor podcasters is het gebrek aan synchronisatie tussen de verschillende tracks of verschillende stemmen. Het is echter geen groot probleem als je de context van het gesprek of de recording kent.

Hier helpt de opname van de gecombineerde audio. Je kunt je stem in het afzonderlijke audio bestand afstemmen op het gecombineerde audio bestand en vervolgens de stem van de andere persoon afstemmen op hetzelfde gecombineerde audiospoor.

Met een beetje moeite kun je een perfecte synchronisatie bereiken. Je ziet dan op je scherm perfect uitgelijnde golven.

Na het bereiken van de perfecte synchronisatie, kun je het gecombineerde audiobestand verwijderen. Die heb je niet meer nodig.

Strip stilte

De Strip Silence functie geeft je de mogelijkheid om stille momenten in de podcast automatisch te verwijderen.

Wat je enkel moet doen is het audiospoor selecteren, en deze zal dan automatisch stille momenten markeren. Vervolgens druk je gewoon op Ctrl-X om de gemarkeerde delen te verwijderen.

Vertraging, overspraak en ruis

Het uitvoeren van Strip Silence lost veel problemen op, zoals vertraging en ruis.

Als een enkele persoon lange tijd ononderbroken aan het praten is, hoef je misschien niets te bewerken. In dat geval ga je gewoon naar het volgende gedeelte van de sound.

In een recording waarin de eerste persoon als antwoord knikt, ontstaat er echter een herhaalde onderbreking. Strip Silence kan deze onderbrekingen gemakkelijk identificeren en onmiddellijk verwijderen.

Aan de andere kant, als je een podcast opneemt met deelnemers op verschillende locaties, kun je te maken krijgen met vertragingen in de verbinding tot wel 2 seconden, vooral als je iets als Skype of Zoom gebruikt.

In dat geval druk je gewoon op Shift-F om een perfecte synchronisatie te bereiken.

Exporteren

Je kan de uiteindelijke podcast aflevering exporteren en er een file van maken. Druk gewoon op Cmd-B om het menu te openen.

Je kan normaal gesproken MP3 op 160 kbps instellen of een WAV-bestand gebruiken om de podcast te exporteren. Je aflevering is nu klaar om gedeeld te worden op onder andere sociale media, youtube, of andere platforms!

Wat heb ik nodig om een podcast op te nemen?

Voor het opnemen van een kwalitatieve podcast, moet je in het bezit zijn van een aantal belangrijke tools:

  1. Telefoon of vaste lijn om de sound van gasten op te nemen.
  2. Microfoon van welke soort dan ook voor de presentator om zijn stem of geluid op te nemen – dit is essentieel, en een goedkope USB-microfoon volstaat.
  3. Software zoals eentje die ik net heb besproken.
  4. Internetverbinding met goede bandbreedte/uploadsnelheid.
  5. Koptelefoon (geen luidsprekers) zodat de opnemer zichzelf kan monitoren. Luidsprekers veroorzaken een echo die je beter niet op je recording kunt hebben. Je kunt er voor kiezen om een pop filter over je microfoon te plaatsen, die jouw ‘b’s’ en ‘p’s’ scherper en egaler laat klinken.
  6. Een microfoonstandaard zal bijdragen aan een betere geluidskwaliteit doordat de microfoon op één plaats blijft staan, en hij niet van je weg kan bewegen.
  7. Er zijn ook nog andere programma’s die je podcast-softwareprogramma kunnen aanvullen. Met een Skype- of Zoom-account kan je bijvoorbeeld een telefonisch of video interview afnemen, en deze bestanden integreren in je podcast-platform of in video tools zoals YouTube en Vimeo.
  8. Vergeet ten slotte niet de sound die je zal gebruiken voor bijvoorbeeld de intro of juist bij de afsluiting. Met de meeste podcast-softwareprogramma’s kan je een audiobestand met muziek importeren. Je kunt hiervoor gelicenseerde muziek en royalty-vrije themamuziek downloaden.

Hoe veel kost podcast software?

Er zijn drie prijsmodellen voor podcast software:

Veel podcast-softwareprogramma’s hebben een gratis proefperiode en gaan daarna over op een abonnement dat kan variëren van $ 10 tot $ 500 per maand.

Je kunt ook sommige softwareprogramma’s kopen als een licentie om te gebruiken en te downloaden. In dit model betaal je geen maandelijkse kosten na je aankoop vooraf. De kosten voor de aankoop als download variëren van $ 60 tot $ 200.

Duurdere programma’s hebben, natuurlijk, uitgebreidere functies voor de opname, editing, etc. Ze zijn gebouwd voor ervaren podcasters die ultieme controle willen over hun productie en geluid.

Deze dure programma’s doen vaak al wat geautomatiseerde bewerking voor je, maar met geavanceerde functies kun je verder gaan dan hun ingebouwde beperkingen.

De duurdere programma’s hebben ook een steilere leercurve; meer functies betekent meer tijd nodig om ze te begrijpen en te gebruiken.

De minder dure programma’s zijn bedoeld om nieuwe podcasters snel op weg te helpen.

Als je op zoek bent naar eenvoud en ingebedde bewerking van geluidskwaliteit, zijn de minder dure programma’s de beste manier om te beginnen met een podcast recording of je eigen ‘radio show’.

Hoe verdien je geld met podcasts?

Podcasters verdienen geld op verschillende manieren. Steeds wanneer je een podcaster een pauze hoort nemen voor “een woord van onze sponsor”, presenteren ze je een reclamespot die betaald wordt met sponsorgeld.

Een podcaster kan één, twee, of drie pauzes inlassen tijdens zijn uitzending om de sponsor in de kijker te zetten.

In het direct support model betaalt het publiek een maandelijkse bijdrage om toegang te krijgen tot je show, en meestal ook tot bepaalde premium inhoud die je publiceert.

Een andere veel voorkomende manier voor podcasts om geld te verdienen, is door affiliate sales. Je herkent ze wanneer een podcaster een momentje wegneemt van de inhoud van de uitzending om te praten over wat hij of zij zo goed vindt aan een bepaald product.

Aan het einde van de boodschap vertellen ze je dat als je naar de website van de sponsor gaat en een speciale kortingscode of URL gebruikt , je zal profiteren van een of andere vorm van korting. De podcaster krijgt een commissie voor de verkoop.

Lees ook: Wat zijn de ingrediënten voor webteksten die verkopen?

Moet ik mijn podcast bewerken?

Podcast editing is een essentieel onderdeel van het podcastproces als je je luisteraars een show van hoge kwaliteit wilt geven.

Dus begin jezelf wegwijs te maken in de software en oefen, oefen, oefen.

Iedere volgende keer gaat het beter. Hoe vaker je het doet, hoe meer je show zal verbeteren.

Kunnen podcasts video’s zijn?

Een videopodcast is gewoon een podcast met een video-element. Het video-element kan zo eenvoudig of zo complex zijn als je zelf wil, maar vaak bestaat het uit een enkel statisch beeld of een video-opname van de podcast-hosts en gasten.

Waar kan ik veel verschillende podcasts vinden?

Pocket Casts is ’s werelds krachtigste podcastplatform. De podcast audiospeler biedt luister-, zoek- en ontdekkingstools van het hoogste niveau.

Lees verder: Bestaande content verbeteren voor betere Google vindbaarheid

Joost Nusselder, de oprichter van Decision Tree is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools en tactieken. Sinds 2010 werkt hij al aan diverse websites in vele niches. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor een succesvolle site.